تاسیسات اتمی ایران مقابل چشم نمایندگان 120 کشور جهان
سفرای 5 کشور به نمایندگی از بیش از 120 کشور جهان برای بازدید از تاسیسات هسته ای نطنز و اراک به ایران سفر کردند و 3 دستاورد مهم هسته ای در حضور آنها رونمایی شد.
سفرای مصر و کوبا به نمایندگی از 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد، سفیر الجزایر به عنوان رئیس گروه 77، سفیر عمان که کشورش ریاست اتحادیه عرب را برعهده دارد، سوریه به عنوان نماینده اتحادیه عرب در آژانس و ونزوئلا به عنوان میهمان ویژه صبح روز شنبه برای یک بازدید دو روزه از تاسیسات هسته ای ایران در نطنز و اراک و همچنین گفت وگو با برخی مقام های بلند پایه کشورمان وارد تهران شده و بلافاصله از آنجا به اراک عزیمت کردند.
تمامی سفرای شرکت کننده در تور هسته ای ایران نماینده گروه هایی هستند که کشورشان ریاست آن را برعهده دارد و هیچکدام از این سفرا به استثنای ونزوئلا که میهمان ویژه این تور است به نمایندگی از کشور خود به ایران سفرنکرده است. این کشورها در حالی به نمایندگی از بیش از 120 کشور جهان عازم نطنز و اراک شده اند که آمریکا در هفته گذشته فشار فراوانی برای لغو این تور به کشورهای مختلف جهان وارد کرد اما با این وجود موفق به منصرف کردن گروه های سیاسی اصلی حاضر در وین از اعزام نمایندگان خود به ایران نشد.
نطنز و اراک دو تاسیسات اصلی هسته ای ایران هستند که کشورهای غربی تا کنون جنجال های تبلیغاتی فراوانی علیه آنها به راه انداخته اند. دیپلمات ها می گویند این سفر نشان خواهد دادکه این جنجال ها تا چه حد بی پایه بوده است. سفرایی که به ایران آمده اند امروز (شنبه، 25 دی 1389) به اراک می روند و در آنجا چنان که دکتر علی اکبر صالحی سرپرست وزارت خارجه ایران گفته است از دستاوردهای مهمی در حوزه رادیو داروها و همچنین حوزه های مرتبط با آب سنگین رونمایی خواهد شد. آنان در اراک هم از تاسیسات آب سنگین بازدید خواهند کرد و هم از راکتور در حال ساخت در این شهر که البته هنوز نیمه کاره است و مطابق آخرین زمان بندی اعلام شده تا سال 2014 آماده بهره برداری نخواهد بود.
میهمانان بلند پایه حاضر در تور هسته ای ایران، روز یکشنبه (امروز ) را در نطنز خواهند گذراند و در این سفر هم از تاسیسات نیمه صنعتی غنی سازی که اکنون در آن هزاران ماشین اورانیوم را به اندازه 5/3 درصد غنی می کنند و هم تاسیسات آزمایشگاهی که غنی سازی 20 درصد در آن انجام می شود، بازدید خواهند کرد. این همان تاسیساتی است که رسانه های غربی در ماه های گذشته مدعی شده بودند در اثر حمله ویروس استاکس نت به شدت آسیب دیده است. دیپلمات ها می گویند، میهمانان عالی رتبه ایران در نطنز با چشم خود تاثیر استاکس نت را مشاهده خواهند کرد!
سخنان سلطانیه و صالحی سلطانیه گفت: نمایندگان حضور یافته در بازدید از تاسیسات هسته ای اراک، نمایندگان بیش از 120 کشور هستند که در آژانس مسئولیت دارند. این نمایندگان اکنون از طرف کلیه کشورهای عضو در آژانس در این بازدید حضور دارند. رونمایی از دستاورد جدید هسته ای توسط صالحی با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی و در حضور هیات رییسان و نمایندگان گروه های سیاسی و جغرافیایی بین المللی از «ترکیبات دوتره» که کاربردهای گسترده ای در زمینه های مختلف علمی و تحقیقاتی دارد رونمایی شد. هم چنین ایهاب فوزی نماینده مصر در آژانس گفت: من از داده شدن این فرصت از سوی جمهوری اسلامی ایران تشکر می کنم که این بازدید از تاسیسات هسته ای اراک انجام می شود. در آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاران من برای ایجاد شفافیت در موضوع هسته ای ایران اعلام آمادگی کرده و با روی باز از این موضوع استقبال می کنند. در ادامه، میخاییل وبه ـ نماینده اتحادیه عرب ـ با تشکر از دعوت ایران برای حضور در بازدید از تاسیسات هسته ای اراک گفت: این بازدید می تواند بسیار مفید باشد؛ زیرا بسیار حائز اهمیت است که ما از آن چه می بینیم کشورهای دیگر را مطلع کنیم و این می تواند به شفافیت هرچه بیش تر ایران در موضوع هسته ای کمک کند. وی در ادامه اظهاراتش هم چنین از تلاش های سلطانیه به عنوان نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی برای شفاف سازی درباره موضوع هسته ای ایران تشکر کرد. برگرفته از : روزنامه کیهان
به گزارش ایسنا، علی اصغر سلطانیه ـ نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی ـ ظهر شنبه در یک نشست خبری در تاسیسات آب سنگین اراک با اشاره به حضور هیات نمایندگان گروه های مختلف جغرافیایی و سیاسی برای بازدید از تاسیسات هسته ای ایران گفت: این بازدید در راستای شفاف سازی فعالیت های هسته ای ایران انجام می شود.
در ادامه این نشست خبری، صالحی با خوش آمدگویی به هیات حضور یافته برای بازدید از تاسیسات هسته ای اراک گفت: در تاسیسات هسته ای اراک، مجتمع آب سنگین و هم چنین یک رآکتور با ظرفیت 40 مگاواتی قرار دارد. هم چنین گروه تروییکا و اتحادیه عرب نیز با حضور خود در این بازدید حمایت خود را اعلام کردند.
او با بیان این که ایران درهایش را به سوی جامعه بین المللی باز کرده است چون ما می دانیم چه می کنیم و چیزی برای پنهان کاری نداریم، خاطرنشان کرد: در سال های 2004، 2007 و اکنون بازدیدهایی انجام شده و امید است که در آینده کشورهای بیشتری را دعوت کنیم که از تاسیسات هسته ای کشورمان بازدید کنند. به هنگام بازدید، برخی از سفیران کشورها اعلام کردند که ما تخصص کافی در این زمینه نداریم و ما نیز در پاسخ گفتیم که می توانند کارشناسان معتمدی را برای اعلام واقعیت ها به همراه آورند. در آینده نیز گروهی که فرصت بازدید نداشته اند می توانند در یک برنامه دیگر از تاسیسات هسته ای کشورمان دیدن کنند. رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان اضافه کرد: این گام ایران برای ایجاد شفافیت و اعتمادسازی انجام شده است.
صالحی گفت: بعد از این نشست خبری، دستاوردهای تازه ایران که شامل دو رادیودارو و یک محصول نهایی آب سنگین به نام دوتره است که یک حلال صنعتی بوده و کاربرد صنعتی دارد رونمایی می شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که برخی کشورهای غربی دعوت ایران را برای این بازدید قبول نکرده اند، دلیل آن را چه می دانید؟ گفت: این یکی از تناقضاتی است که آن ها در رفتارشان دارند. هر قدمی که ما برمی داریم، به جای تشویق ما طرف مقابل قدم مثبت ما را تخطئه می کند اما آن ها با نیامدن شان خودشان را تخطئه کردند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره مذاکرات اسلامبول گفت: ما به این مذاکرات خوشبین هستیم و معتقدیم هرچه زمان می گذرد به نفع ماست و آن ها از گذشت زمان ضرر می کنند. درخصوص تامین سوخت رآکتور تهران، ما درخواست سوخت 20 درصد داشتیم اما آن ها پاسخ معقولی به ما ندادند و ما را مجبور کردند خودمان آن را تولید کنیم. صالحی تصریح کرد: ظرف 10 ماه آینده امیدواریم اولین صفحه سوخت را وارد رآکتور تهران کنیم و اگر از زمان خودش بگذرد پیشنهاد تبادل سوخت دیگر توجیهی ندارد. ما در تولید سوخت صبوریم و مشکلی نداریم.
صالحی درباره موضع روسیه و چین اظهار کرد: روس ها استقبال کردند اما چند ملاحظه داشتند که ما پاسخ آن ملاحظات را دادیم. یکی از ملاحظات آن ها این بود که با خود کارشناس بیاورند و ما هم قبول کردیم که کارشناس بفرستند. صالحی تصریح کرد: چین و روسیه ملاحظات سیاسی خود را دارند و این گونه القا می کنند که ما قصد داریم بین آن ها (1+5) اختلاف بیندازیم؛ در حالی که هدف ما بازگو کردن واقعیات است. اگر بر اساس برداشت های غیرعقلانی حرکت کنند و از صحبت ها و اهداف ما به گونه ای دیگر برداشت کنند این دیگر مشکل آن هاست. امیدواریم آن ها این رفتارشان را اصلاح کنند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره رادیوداروهایی که قرار است از خارج از کشور وارد کنیم، تصریح کرد: ما مکمل رادیوداروها را وارد می کنیم و دو نوع رادیودارویی که امروز از آن رونمایی شد ساخت خودمان است و ما بنا داریم اگر در زمینه رادیودارو کمبودی داشتیم از بیرون وارد کنیم که در حال حاضر با روسیه صحبت کرده ایم و آنان موافقت کرده اند این داروها را در اختیار ما قرار دهند. هم چنین ما به دنبال تولید رادیوداروهای جدید هستیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که برخی کشورها تلاش دارند تا در روند فعالیت های هسته ای ایران اخلال ایجاد کنند، به بحث ویروس استاکس نت اشاره کرد و گفت: بحث ویروس استاکس نت به یک سال و نیم پیش برمی گردد. آن ها وقتی اقدام به این کار کردند فکر می کردند ما خواب هستیم اما بعد از 8 ـ 7 ماه که به نتیجه نرسیدند این مطلب را آشکار کردند اما اگر این مساله کارگر بود آژانس بین المللی انرژی اتمی که به طور مرتب بازرسی کرده و گزارش می دهد کند شدن روند فعالیت های ما را گزارش می داد. اما تولید غنی سازی ما بیش تر شده و نسل های جدید سانتریفیوژ به طور قوی در حال تولید و پیشرفت هستند؛ هرچند ما عجله ای برای تولید انبوه نداریم. ما سعی داریم تا نهایت بهره وری را داشته باشیم.
برای اولین بار در کشور «ترکیبات دوتره» که در حلال ها برای شناسایی ترکیبات جدید سنتزی با استفاده از تکنیک NMR، ردیابی مسیر واکنش های پیچیده شیمیایی، استفاده از داروهای نشاندار در ردیابی عملکرد داروها در بدن، بهینه سازی خواص برخی از داروها و نیز ساخت فیبرهای نوری و پلیمرهای هادی در صنایع پلیمیر کاربرد دارد، تولید شد.
این ترکیبات با وجود تحریم های شدید بین المللی علیه ایران و با توجه به کاربرد روزافزون آن ها بعضا از منابع غیررسمی و غیرمطمئن تامین می شد. آب سنگین به عنوان منبع تامین دوتریم در سنتز «ترکیبات دوتره» استفاده می شود و از این پس با رسیدن به خودکفایی در زمینه تولیدات آب سنگین، پژوهشگران سازمان انرژی اتمی بر آن شدند تا سنتز «حلال های دوتره» نیاز جامعه علمی کشور را برآورده سازند.
بنابراین در راستای تحقق اهداف کلان سازمان انرژی اتمی و به منظور قطع وابستگی به کشورهای وابسته در زمینه تامین مواد شیمیایی استراتژیک به خصوص «ترکیبات دوتره» از حدود دو سال قبل تحقیقات گسترده ای در زمینه تولید «حلال های دوتره» با مشارکت علمی دانشگاه ها و با تلاش کارکنان مجتمع آب سنگین اراک آغاز شده است.
سازمان انرژی اتمی در زمینه تامین پنج نوع مختلف از «ترکیبات دوتره» مورد نیاز مرکزهای علمی و تحقیقاتی کشور شاهد خودکفایی خواهد بود و در آینده نزدیک تعداد ترکیبات به دو برابر افزایش می یابد.
هم چنین تعدادی از این ترکیبات در سال جاری در دستگاه های آزمایشگاهی دانشگاه های معتبر کشور استفاده شده و مورد تایید قرار گرفته است. در حال حاضر «حلال های دوتره» قابل عرضه به دانشگاه ها و مرکزهای پژوهشی و تحقیقاتی است و پروژه های دیگری برای تولید سایر ترکیبات در دست اقدام است. هم چنین مواد تولید شده در مجتمع آب سنگین اراک از نظر کیفیت قابل رقابت با نمونه های مشابه خارجی است و از نظر اقتصادی به صرفه است و از خروج ارز از کشور جلوگیری می کند.
اظهارات سفرای شرکت کننده در تور هسته ای
نماینده تروییکای غیرمتعهدها در بازدید از تاسیسات هسته ای کشورمان اظهار امیدواری کرد که این سفر بسیار موفقیت آمیز باشد.
طاووس فروخی ـ سفیر الجزایر در آژانس بین المللی انرژی اتمی ـ به عنوان نماینده تروییکای غیرمتعهدها، در نشست خبری روز شنبه در تاسیسات هسته ای اراک، با ابراز خرسندی از این بازدید افزود: ایران عضو گروه تروییکای غیرمتعهدها بوده و هدف ایران این است که به همکاری ها و تبادلات خود ادامه دهد.
نرما گویکوچبا استنوز ـ سفیر کوبا در آژانس بین المللی انرژی اتمی ـ نیز در ادامه این نشست خبری گفت: از سرپرست وزارت خارجه ایران به خاطر این اقدامش در جهت اعتمادسازی بیش تر و شفافیت تشکر می کنم. من از این موضوع استقبال می کنم که امروز ما را گرد هم آورده اید تا از تاسیسات هسته ای اراک بازدید کنیم. ما می توانیم در شفافیت فعالیت های هسته ای ایران بسیار کمک کنیم. در واقع کوبا می تواند کمک کند که در مجامع بین المللی به خصوص در آژانس بین المللی انرژی اتمی بیش تر از موضوع تاسیسات هسته ای ایران مطلع شوند. در این زمان این یک رویکرد سازنده است.
هم چنین سفیر عمان در آژانس با تشکر از دعوت ایران برای بازدید از تاسیسات هسته ای کشورمان گفت: این بازدید می تواند ما را در پیدا کردن یک راه حل صلح آمیز هسته ای کمک کند. در واقع در این بازدید کشورها می توانند مشاهداتی داشته باشند که این مشاهدات به عنوان یک اعتقاد محسوب می شود.
هم چنین سفیر ونزوئلا در آژانس بین المللی انرژی اتمی با تشکر از دعوت ایران و بازدید از تاسیسات هسته ای کشورمان اضافه کرد: در حال حاضر این موضوع هسته ای از سوی برخی کشورها سیاسی کاری شده و یک موضع سیاسی اتخاذ کرده اند اما ایران فعالیت های صلح آمیز خود را به روی رسانه ها باز کرده است که این نشان دهنده پیام صداقت ایران است که می توان این پیام را با حضور نمایندگان کشورها به همه ی جهان برساند.
هم چنین سفیر سوریه گفت: این بازدید از تاسیسات هسته ای ایران نشان دهنده ی شفافیت ایران است و امیدوارم این بازدید باعث تضمینی شود که همه اعضا را به سمت کمک به اعتمادسازی سوق دهد.
اعضای گروه اعزامی به اراک سپس از تاسیسات هسته ای اراک بازدید کردند.